Vabatahtlik

Meerkat - profiil


portree

nimi: Meerkat
Muud nimed: Surikaat
Ladinakeelne nimi: Suricata suricatta
klass: Imetajad
suurus: 20-30cm
kaal: 500 - 1000 g
vanus: 5 - 10 aastat
välimus: hall-pruun
dimorfseid: Jah
Toitumine tüüp: Lihasööja
toit: Kahepaiksed, putukad, imetajad
levik: Lõuna-Aafrika
Une-ärkveloleku rütmi: päev
elupaiga: Poolkõrbe- ja savannipiirkonnad
looduslikud vaenlased: Röövlinnud, metsikud koerad, metskassid
suguküpsuse: umbes 10 - 12 kuu pärast
Paritteluaika: aastaringselt
tiinus: umbes 11 nädalat
pesakonna suurus: 2 - 4 poega
sotsiaalse käitumise: Karja loom
Kustumisest alatesEi
Loomade täiendavad profiilid leiate entsüklopeediast.

Huvitavaid fakte meerkati kohta

  • Meerkatsid elavad 20–40 isendi kolooniates.
  • Looduses võib meerkatseid leida ainult Angolas, Botswanas, Lesothis, Namiibias ja Lõuna-Aafrikas.
  • Meerkats toituvad peaaegu 90% putukatest. Vahel süüakse ka sisalikke, maod, skorpionid ja mune.
  • Meerkatsid võivad skorpione ja maod kergesti tappa. Mürk mõjutab tema närvisüsteemi vaid nõrgalt kuni vaevalt.
  • Toitu otsides jälgib vähemalt üks meerkat valvsalt, seistes tagajalgadel ja uurides ümbrust. Kiskja nägemise korral kostab meerkat valju hoiatushüüet. Selle tulemusel põgenevad kõik meerkatad tagasi oma maa-alustesse läbikäikudesse.
  • Hoiatuskõned on konkreetsed ja eristatavad, nii et iga meerkat teab kohe, mis ründaja on (näiteks röövlind õhust või metsik koer päikesest).
  • Meerkatsid on oma keskkonnaga optiliselt ideaalselt kohandatud. Helepruuni karvkatte värviga on neid keskmise pikkusega liivapõhjast raske eristada.
  • Kui ühes piirkonnas toitu napib, liigub rühm meerkatseid edasi ja ehitab uusi maa-aluseid tunnelid.
  • Nii et igapäevase kaevamise ajal ei satuks tundlikesse kuulmiskanalitesse liiva, saavad meerkatsid kõrvad kinni panna.

Video: My New MeerKat Needs a Names (Juuli 2020).