üldine

Piisonid - profiil


portree

nimi: Piison
Muud nimedPilt: Ameerika Buffalo
Ladinakeelne nimi: Piison
klass: Imetajad
suurus: 2,00 - 3,80m kehapikkust
kaal: 500 - 900 kg
vanus: 10 - 20 aastat
välimus: tumepruun mantel
dimorfseid: Jah
Toitumine tüüp: Taimtoidulised (taimtoidulised)
toit: Taimed ja rohud
levik: Põhja-Ameerika, Euroopa
Une-ärkveloleku rütmi: päev
elupaiga: lahtised rohumaad, stepid
looduslikud vaenlased: ei
suguküpsuse: vanuses kolm kuni kuus aastat
Paritteluaika: ?
tiinus: 9 kuud
pesakonna suurus: 1 kuubik
sotsiaalse käitumise: Karja loom
Kustumisest alates: Kustunud
Loomade täiendavad profiilid leiate entsüklopeediast.

Huvitavad faktid piisonite kohta

  • Bisonid kirjeldavad metsveiste perekonda, mis jaguneb kahte tüüpi vastavalt levikualale. Ameerika piisonid asustavad suurt osa Põhja-Ameerikast, Euroopa piisonid aga pärinevad Euroopast.
  • Piisonikarjad kujundasid kunagi otsustavalt Põhja-Ameerika preeriamaastikke. Hinnanguliselt kuuskümmend miljonit looma elasid 17. sajandi lõpuni suures osas Alaska ja Mehhiko vahelisel mandril.
  • Nad teenisid põliselanike peamise elatusvahendina. Euroopa asunike tulekuga, kes jahtusid laialdaselt pune, on varusid vähendatud nii järsult, et 19. sajandil jäi ellu vaid umbes tuhat.
  • Piisonipopulatsioon on mingil määral taastunud tänu intensiivsetele aretus- ja säilitamismeetmetele. Enamik karju on tänapäeval Põhja-Ameerika paljudes rahvusparkides rangelt kaitstud.
  • Sarnast saatust kannatas piison, mis likvideeriti Euroopas täielikult kuni 20. sajandi alguseni. Tänapäeval elavad loomad on pärit loomaaia rajatistes peetavatest bisonsidest. Mõnedes Kesk-Euroopa riikides väikeste karjade järjekindla vabastamise kaudu elab nüüd taas väike loodusliku varude liik.
  • Põhja-Ameerikas tiirutavad piisonikarjad maastikku ainult pikkade vahemaade tagant, kui nad otsivad kuivadel aastaaegadel uusi karjamaad või vesiaugusid. Euroopas on need loomad suhteliselt lokaliseeritud, kui nad leiavad lopsakatelt heinamaadelt piisavalt toitu.
  • Meessoost ameerika piisonid võivad kehapikkuseks ulatuda kuni 3,80 meetrit ja kaaluda umbes 900 kilogrammi. See teeb neist Põhja-Ameerika suurimad maismaaimetajad. Nad on suurepärased ujujad ja suudavad oma suurest kehakaalust hoolimata läbida kuni viiskümmend kilomeetrit tunnis.
  • Sarnaselt ameerika piisonile langeb palju väiksem tarkus tugevast ja kõrgest läbi, moodustades seljal küürlihase harja, kolmnurkse kolju ja lühikese, sissepoole kõverdatud sarved. Karvkate on tumepruun ja talvel on palju tihedam kui suvel.
  • Kui lehmad ja pojad elavad koos kahekümne kuni viiekümne loomaga karjades, rändavad paljud härjad kui üksikud maastikke. Sügisesel roodamishooajal liituvad nad karjaga ja paarituvad lehmaga.
  • Pärast umbes üheksakuist tiinusperioodi toob see maailma ühe vasika. Sünnitamiseks taandub ta oma karjast sageli lühikese etteteatamisega, mõned lehmad jäävad sündimise ajal teiste karja liikmete keskele.
  • Vasikas võib ise minna kaks päeva pärast sündi ja jääb umbes aasta ema hoole alla.
  • Tõsised ja kibedad võitlused pullide vahel on haruldased, tavaliselt tehakse seda ainult kokkupõrgetes, et neid näidata. Enamik alamatest politseinikest loobub kiiresti esitamisega.
  • Looduses piisonid elavad umbes kakskümmend aastat, kuid võivad vangistuses olla kaks korda vanemad.

Video: Ameerika piisoni jooksutuurid (Juuli 2020).