Muu

Emu - profiil


portree

nimi: Emu
Ladinakeelne nimi: Dromaius
klass: Linnud
suurus: 1,2 - 1,5m
kaal: kuni 50kg
vanus: kuni 20 aastat
välimus: pruun, hall ja must sulestik
dimorfseid:
Toitumine tüüp: Taimtoidulised (taimtoidulised) / puuviljapeenrad (frugivorid)
toit: Puuviljad, lehed, rohi, seemned
levik: Austraalia
algupärane päritolu: Austraalia
Une-ärkveloleku rütmi: päev
elupaiga: soovitavalt avatud rohumaad
looduslikud vaenlased: Dingo, rebane
suguküpsuse: umbes kolmeaastane
Paritteluaika: November - jaanuar
sigimisperioodil: 55 - 60 päeva
sidur suurus: 10 - 25 muna
sotsiaalse käitumise: Pereliit
Kustumisest alatesEi
Loomade täiendavad profiilid leiate entsüklopeediast.

Huvitav Emu kohta

  • Emu või Dromaius novaehollandiae on lendamatu silerinnaline linn, kelle elupaik on piiratud Austraaliaga. Kunagi oli peale Emu veel kaks alamliiki, kes on juba üle 150 aasta väljasurnud. Seega on emu tänapäeval oma perekonnast ainus elusliik.
  • Emus on laialt levinud Austraalias, välja arvatud idarannik ja mõned tiheda metsaga alad põhjas ning mõnikord inimasulate lähedal. Nad eelistavad elada avatud rohumaadel, kuivadel kõrbetes ja eukalüpti metsades.
  • Emusi on kasvatatud ka kodumaal asuvates farmides umbes kolm aastakümmet, kuna nii nende liha kui ka muna, nahka ja sulgi kasutatakse kaubanduslikul eesmärgil ja töödeldakse.
  • Suurema osa päevast veedab Emus üksikuna toidu otsimisel. Need pole lokaliseeritud kõigesööjad, kes toituvad peamiselt rohust, puuviljadest, marjadest, lehtedest, seemnetest ja ürtidest, kuid ei põlga mitmesuguseid putukaid ja limuseid.
  • Pikkade matkade ajal, kui ilmneb toidupuudus, liituvad emused mitme tuhande loomaga tohututes rühmades ja rändavad koos maakohta, et leida uusi toiduallikaid. Nendes rännetes peaks Emus lähtuma ilmast, sest nad liiguvad tavaliselt sinna, kus nad asuvad sademete piirkonnas.
  • Emus saab umbes poolteist meetrit pikk ja võib jõuda maksimaalselt 50 kilogrammini.
  • Ema puhul on emasloomad isastest oluliselt suuremad ja raskemad.
  • Nende pisikesed tiivad on vaid kümme kuni kakskümmend tolli pikad ja suures osas kasutud. Sel põhjusel on emused ainsad linnud maailmas, kellel on vasikatel hääldatud lihased, mis võimaldab neil hüpata üle kahe meetri.
  • Löömine on emuse sulestik, mis meenutab pigem juukseid peas kui sulgedest. See on tingitud asjaolust, et emude suled ei kasva oma juurtest, nagu teistel lindudel, vaid ripuvad kahest sulest. Kere lõdvalt paigutatud pruunikashall mustriga sulestik sarnaneb pisut karvaste karusnahadega ja kaitseb lindu päevasel ajal tugeva UV-kiirguse eest.
  • Nagu Emuse kauge sugulase jaanalinnu puhul, hoolitseb isane ka nende lindude munade ja haudme eest. Pärast mustvalgetriibuliste tibude koorumist ja pesast lahkumist jäävad nad umbes kuueks kuuks isa vahetusse lähedusse, hoolitsedes nende eest pühendunult.
  • Paljud noored emud satuvad esimestel eluaastatel röövlindude, rebaste ja dingoide ohvriks.
  • Emus on looduses umbes kakskümmend aastat vana, vangistuses on nende eluiga palju suurem.
  • Lisaks kängurule peetakse emusi Austraalias oluliseks rahvusloomaks, kes on oma nime saanud paikkondade, mägede ja vete, aga ka toitude, õlle ja ajakirjade järgi.

Video: Tegijalt tudengile 2013 (Juuli 2020).