Üksikasjalikult

Hirved - Otsitav plakat


portree

nimi: Hirved
Ladinakeelne nimi: Cervinae
klass: Imetajad
suurus: 1 - 3m
kaal: kuni 800kg
vanus: 6 - 14 aastat
välimus: sõltuvalt liigist
dimorfseid: Jah
Toitumine tüüp: Taimtoidulised (taimtoidulised)
toit: Lehed, rohud, puuviljad
levik: Aasia, Põhja-Ameerika, Euroopa
algupärane päritolu: teadmata
Une-ärkveloleku rütmi: päev
elupaiga: täpsustamata
looduslikud vaenlased: Hunt
suguküpsuse: umbes kaheaastane
Paritteluaika: ?
tiinus: 8 - 9 kuud
pesakonna suurus: 1 kuubik
sotsiaalse käitumise: Karja loom
Kustumisest alates: Jah
Loomade täiendavad profiilid leiate entsüklopeediast.

Hirve kohta huvitav

  • Hirved kuuluvad kabjapaari ja kirjeldavad mäletsejaliste imetajate perekonda, kuhu kuulub umbes 45 liiki.
  • Neid levitatakse peamiselt Euroopas, Aasias ja Ameerikas, mõnda liiki leidub ka Saharast põhja pool asuvates Lääne-Aafrika riikides. Naturalisatsiooni kaudu elavad hirved täna Austraalias ja Uus-Meremaal, Uus-Guineas ja Kariibi mere piirkonnas.
  • Hirved asustavad erinevaid elupaiku, alates parasvöötme ja tundra metsadest kuni rohumaade ja kõrbeteni.
  • Sõltuvalt liigist võib hirv jõuda kehapikkuseni kuni kolm meetrit ja kaaluni kuni kaheksasada kilogrammi.
  • Kuna keha pikkus ei ületa kaheksakümmend sentimeetrit ja maksimaalne kaal on kolmteist kilogrammi, peetakse Lõuna-Ameerikas levinud pudu väikseimaks hirveliigiks.
  • Euroopa tuntumate liikide hulgas on punahirv, kesahirv, põder ja hirv.
  • Ainus kodustatud liik on põhjapõder, kes on levinud Arktika, Põhja-Ameerika ja Põhja-Euroopa piirkondades.
  • Kõik hirved on taimtoidulised, kes toituvad peamiselt rohust, puukoorest, pehmest lehestikust ja okstest. Euroopast ja Ameerikast pärit liigid söövad ka hooajalisi põllukultuure, tammetõrusid, kastanit ja mesipuu.
  • Selles perekonnas on liike, kes elavad nii üksiklastena kui ka loomi, kes liituvad erineva suurusega rühmaliitudega.
  • Paljud hirved elavad haaremiperedes, kus domineerib üksik isane. See kaitseb oma territooriumi ägedates lahingutes konkurentide eest ja paaritub mitme naisega. Väljaspool paaritusperioodi elavad paljud hirved eraldi sekspakendites.
  • Rase naine lahkub ajutiselt rühmast mõni nädal enne tiinuse lõppu, otsides peidukohta eelseisvaks sünnituseks.
  • Emasloomad sünnitavad tavaliselt poega, kelle ema hoiab esimestel nädalatel varjatud kohas tihnikus ja põetatakse eranditult. Et seda kiskjate eest kaitsta, lakub ema juba kohe pärast sündi oma vasika. Pärast seda esimest tihniku ​​faasi järgneb ema ema tagasi karjale ja toitub juba osaliselt õrnadest taimevõrsetest.
  • Enamik meessoost noorloomi areneb vahetult pärast sündi, pea peal on kondised tükid, mis tähistavad tulevaste sarvede taime. See on vormist sõltuvalt tüübist ja suurusest erinev. See langeb pärast paaritushooaega igal aastal ja kasvab järgmisel hooajal rohkem. Looma vananedes muutuvad ka tema sarved.
  • Paljude hirveliikide mahalangenud sarvekepid pakuvad närilistele toiduallikana.
  • Emased hirved, välja arvatud põhjapõdrad, sarvi ei kanna. Ainult isasest veest puudub täielikult puudus.
  • Värsked sarved on kaetud karvase nahaga, nn baste. Jaanipäeval ripub harakas sarvedest kärgedesse ja isased hirved hõõruvad neid puudele ja tarbivad.