üldine

Punase taustaga Shrike - tagaotsitav plakat


portree

nimi: Punase seljaga Shrike
Muud nimed: Punase seljaga varitsus
Ladinakeelne nimi: Lanius collurio
klass: Linnud
suurus: 14 - 18cm
kaal: 30 - 35 g
vanus: 3 - 6 aastat
välimus: efektne must mask silmaümbruses
dimorfseid: Jah
Toitumine tüüp: valdavalt putuktoidulised (insektivor)
toit: Marjad, mardikad, vastsed, hiired, vihmaussid, väikesed laululinnud
levik: Euroopa, Aafrika (talvitusala)
algupärane päritolu: Kesk-Euroopa
Une-ärkveloleku rütmi: päev
elupaiga: pesitsusvõimalusena eelistatakse naturaalseid niite, mille hekid on hekid
looduslikud vaenlased: Marten, rebane, varblane, kull, ronk
suguküpsuse: esimese eluaasta lõpus
Paritteluaika: Aprill - mai
sigimisperioodil: umbes 14 päeva
sidur suurus: 3 - 6 muna
sotsiaalse käitumise: Pereliit
Kustumisest alates: Ei
Loomade täiendavad profiilid leiate entsüklopeediast.

Huvitavad faktid Punataguse Shrike'i kohta

  • Punatagune võsa või Lanius corullio kirjeldab kägistajalindude tüüpi kägistajaid. Kogu maailmas on 64 võõraste liiki.
  • Selle linnuperekonna kõige levinumaks esindajaks Euroopas peetakse punase seljaga krantsi.
  • Ta läheb sügisel pikamaajooksuna Lõuna-Aafrikas, kus asuvad tema talvekvartalid. Tema pesitsusalad asuvad Euroopas, kus seda leidub madalikel ja harva ka Alpi piirkondades, välja arvatud Skandinaavia põhjamaad, Suurbritannia ning mõned Hispaania ja Prantsusmaa piirkonnad.
  • Punaste tagatega võsastik asustab looduslikke, kuiva ja päikesepaistelisi alasid, kus on olemas head varjamis- ja pesitsemisvõimalused maapinna lähedal asuvates tihedates hekkides ja okkalistel põõsastel. Sageli võite leida punase tagaküljega võsa metsaservadest ja raudteetammide vahetus läheduses.
  • Punatagune võsa on võlgu oma nime tänu oma süljele, et sülitada oma saagiks naelu, okkaid või oksi, et pärast seda süüa.
  • Punase seljaga põõsad toituvad peamiselt putukatest, kuid ei põlga noori hiiri, kahepaikseid ja väikelinde, samuti küpseid marju.
  • Punase seljaga varitsus ulatub maksimaalse kehapikkuseni kuus tolli ja on seega üks kägistaja väiksemaid esindajaid.
  • Mehed ja naised on välimuselt väga erinevad. Emasloomade sulestik on ühevärviline punakaspruunina silmade kohal silmapaistva valge triibuga. Isastel on seevastu ja õlad roostepunased, peas ja kaelas hallid. Tema kõige silmatorkavam omadus on tema jet-must kitsas mask, mis jookseb üle tema tumedate silmade.
  • Punase seljaga kärnkonnal on pistrikukujulise ülaosaga pistrik, millel on pistrikhammas.
  • Mehed ja naised ühinevad hooajalistel hooaegadel. Pärast paaritumist muneb emane mais või juunis pesasse, mis on istutatud umbes meetri kõrgusel maapinnast okaspõõsas, kuni seitse muna, mis inkubeeruvad kahe nädala jooksul. Selle aja jooksul tarnib mees seda toiduga.
  • Paljud tibud satuvad kärbeste või röövelliste imetajate ohvriks pärast vanemate hoole alla jätmist umbes neljakümne päeva vanuselt.
  • Punatabalise põõsa eluiga on umbes kuus aastat.