Teave

Šaakal - tagaotsitav plakat


portree

nimi: Jackal
Ladinakeelne nimi: Canis adustus (triibuline šaakal), Canis aureus (kuldne šaakal), Canis mesomelas (must-tagune šaakal)
klass: Imetajad
suurus: 70 - 120cm
kaal: 5 - 10 kg
vanus: 6 - 12 aastat
välimus: Karvkatte värv sõltub liigist
dimorfseid: Jah
Toitumine tüüp: Omnivoor (kõigesööja)
toit: Karp, puuviljad, väikesed närilised, linnud
levik: Aasia, Aafrika, Euroopa
algupärane päritolu: Aafrika
Une-ärkveloleku rütmi: öine
elupaiga: sõltuvalt liigist
looduslikud vaenlased: Ilves, leopard, röövlinnud
suguküpsuse: teisel eluaastal
Paritteluaika: September - oktoober
tiinus: 60 - 70 päeva
pesakonna suurus: 1-5 poega
sotsiaalse käitumise: Pereliit / Loner
Kustumisest alates: Ei
Loomade täiendavad profiilid leiate entsüklopeediast.

Huvitavad faktid šaakali kohta

  • Šaakalid kirjeldavad nelja liigiga hunditaoliste metsikute koerte rühma, kes elavad suurtes osades Aasias, Aafrikas ja Kagu-Euroopas.
  • Kuldne šaakal või Canis aureus on ainsad Euroopas levinud liigid.Lisaks kuuluvad sellesse koerte rühma ka musta seljaga šaakal, triibuline šaakal ja Abessiinia šaakal või Etioopia hunt.
  • Kuldne šaakal esineb Kreekas, Rumeenias, Bulgaarias ja Türgis, samuti Dalmaatsias, Väike-Aasias ja Indias ning Kirde-Aafrikas. Viimastel aastakümnetel on kuldne šaakal järk-järgult tunginud piirkondadesse, kus seda varem ei asustatud. Seega leitakse tänapäeval Ungari osades, Põhja-Itaalias ning isegi Šveitsis ja Austria idaosas vähe loomi.
  • Šaakalid eelistavad avatud rohumaid ja steppe, aga ka hõredalt taimestunud savanne ja kiviseid alasid. Üldiselt väldivad nad tihedaid metsi ja on sageli inimasustuse lähedal märgatud.
  • Sõltuvalt liigist erinesid šaakalid veidi suuruse ja karvkatte värviga.
  • Musta taustaga šaakal köidab tähelepanu oma karvkattega, millel on erinevalt ülejäänud karvkattest seljaosa palju tumedam, millele ta oma nime võlgneb.
  • Triibuline šaakal on jässakas kehaga ja laiade tumedate triipudega ja heleda sabaotsaga hallist karusnahast kleit.
  • Kuldne šaakal võlgneb oma nime kuldkollase karvkatte värvi tõttu, mille värvus näitab tugevaid piirkondlikke erinevusi. Mägistes piirkondades elavad kuldne šaakalid on rohkem halli värvi, Aafrika isendid aga vahetavad aastaajaga oma karvkatte värvuse kollakaspruunist intensiivse kuldkollase värvusega.
  • Kuldne šaakal ulatub õlakõrguseni umbes pool meetrit, kogupikkus kuni 120 sentimeetrit ja maksimaalne kaal kümme kilogrammi.
  • Šaakalid on äärmiselt seltskondlikud ja sotsiaalsed loomad, kes elavad koos lähedastes pereliitudes või paarides.
  • Need on lokaliseeritud ja jäävad eranditult nende territooriumile, kus on uriinijäljed ja mis võivad piirkonniti ulatuda kuni kahe ruutkilomeetri suurusele alale. Šaakalid läbivad oma reididel pikki vahemaid.
  • Vaidlused territoriaalsete väidete üle lõppevad harva lahingutega, sest sissetungijate väljaajamiseks piisab tavaliselt ähvardavatest žestidest.
  • Pealtnägijad suhtlevad üksteisega rikkaliku kellade ja laevakerede repertuaariga.
  • Šaakalid on röövellikud kõigesööjad, kes püüavad aeg-ajalt väikseid imetajaid, linde, närilisi ja roomajaid, aga ka kariloomi, samuti karja, puuvilju, marju ja taimi.
  • Mehed ja naised elavad koos kindlas abielus ja paarituvad pärast kuiva sügisperioodi.
  • Pärast umbes kuuekümnepäevast tiinusperioodi sünnitab emane varjulises koopas mitu, esimestel päevadel pimedat kutsikat. Ema toidab neid mitu nädalat eranditult ja lisaks pakutakse neile eelnevalt seeditud lihatoite. Kuue kuu vanuselt on nad iseseisvad.
  • Metsikute šaakalite eeldatav eluiga on umbes kuus aastat ja inimeste vahi all elavad loomad võivad elada kuni neliteist aastat.

Video: My Man Godfrey. 1936 - HD Best Quality - ComedyDramaRomance: With Subtitles (Juuli 2020).